
Om onze huisdieren gezond te houden is het belangrijk dat honden, katten en konijnen vanaf jonge leeftijd worden gevaccineerd en regelmatig een gezondheidscontrole krijgen. Op deze manier kunnen we ze beschermen tegen verschillende ziekten.
Een vaccin bevat verzwakte of dode ziekteverwekkers. Hierdoor wordt een dier niet ziek van het vaccin maar bouwt het wel antistoffen op. Vaccinaties moeten regelmatig herhaald worden om deze antistoffen op peil te houden. Hoe vaak dat is, hangt af van het vaccin maar we kunnen stellen dat er minstens éénmaal per jaar een vaccinatie nodig is. Sommige vaccinaties hoeven maar eens per 3 jaar gegeven te worden.
Voor een bezoek aan een dierpension of het buitenland kunnen extra vaccinaties nodig zijn. Informeer dus tijdig bij het pension wat de eisen zijn en check bij een reis naar het buitenland de invoereisen per land op de website van het LICG.
Jonge dieren
Na de geboorte krijgt een dier afweerstoffen mee van het moederdier. Deze afweerstoffen beschermen het jonge dier in de eerste levensweken. Daarna worden de afweerstoffen langzaam afgebroken. Dit is de periode waarin een vaccinatie ervoor zorgt dat het jonge dier zelf afweer gaat opbouwen.
Oudere dieren
Oudere dieren hebben vaker een verminderde weerstand dan volwassen dieren. Dit betekent dat ze een grotere kans hebben om een infectieziekte te krijgen. Daarom blijft het juist voor oudere dieren van belang dat zij jaarlijks gevaccineerd worden. Dat een ouder dier niet meer gevaccineerd hoeft worden omdat dit in zijn leven als zo vaak gebeurd is, klopt dus niet.
Hond
De basisvaccinatie bij de hond bestaat uit de bescherming tegen hondenziekte, Parvo, besmettelijke leverziekte en Leptospirose (ziekte van Weil). Aanvullend kan gevaccineerd worden tegen besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest) en Rabiës (hondsdolheid).
Besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest)
Dit is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. Besmettelijke hondenhoest kan worden overgedragen door besmette materialen (bijvoorbeeld waterbakken) of door snuffelcontact met een besmette hond.
Op alle plekken waar honden samenkomen zoals uitlaatveldjes, hondenscholen en hondenpensions is een verhoogde kans op het krijgen van besmettelijke hondenhoest.
Wij raden een vaccinatie aan voor honden die in deze omgeving komen. Pups hebben een verhoogd risico op het krijgen van besmettelijke hondenhoest omdat zij meestal veel in contact komen met andere honden vanwege de socialisatie. Ook voor hen raden wij een vaccinatie aan.
Rabiës (hondsdolheid)
Dit is een ernstige ziekte die voorkomt bij zoogdieren, waaronder ook de hond en de mens. De ziekte heeft een dodelijke afloop. Om zowel mens als dier te beschermen, is het wettelijke verplicht uw hond te vaccineren tegen Rabiës als hij naar het buitenland gaat. De vaccinatie kan vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden. De vaccinatie dient minstens 3 weken voordat u de grens over gaat gegeven te worden en is 3 jaar geldig.
Voor overige invoereisen per land kunt u terecht op de website van het LICG (https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/).
Kat
De basisvaccinatie bij de hond bestaat uit de bescherming tegen niesziekte en kattenziekte. Aanvullend kan gevaccineerd worden tegen Bordertella (extra bescherming niesziekte) en Rabiës (hondsdolheid).
Bordertella
Niesziekte is een besmettelijke luchtweginfectie die nog steeds regelmatig voorkomt bij de kat. De ziekte wordt veroorzaakt door verschillende virussen en/of bacteriën. Op plekken waar veel katten samenkomen, zoals een pension, kan naast de basisvaccinatie tegen niesziekte een aanvullende vaccinatie vereist zijn. Dit is de vaccinatie tegen Bordertella. Op deze manier wordt de kans op niesziekte nog verder verkleind. Wij raden u aan om tijdig bij het pension te informeren wat de eisen zijn.
Rabiës (hondsdolheid)
Dit is een ernstige ziekte die voorkomt bij zoogdieren, waaronder ook de kat en de mens. De ziekte heeft een dodelijke afloop. Om zowel mens als dier te beschermen, is het wettelijke verplicht uw hond te vaccineren tegen Rabiës als hij naar het buitenland gaat. De vaccinatie kan vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden. De vaccinatie dient minstens 3 weken voordat u de grens over gaat gegeven te worden en is 3 jaar geldig.
Voor overige invoereisen per land kunt u terecht op de website van het LICG (https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/).
Konijn
De basis vaccinatie bij het konijn bestaat uit de bescherming tegen Myxomatose, RHD type 1 en 2. Deze ziekten zijn allemaal ernstig en hebben bijna altijd een dodelijke afloop. Daarom raden wij aan uw konijn te laten vaccineren. Een konijn mag al gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van 5 weken. Daarna is een jaarlijkse vaccinatie nodig.