
Operatie en anesthesie
Als uw huisdier geopereerd moet worden is dat vaak voor u als eigenaar en voor uw huisdier een spannende gebeurtenis. Wij vinden het daarom belangrijk dat dit zo rustig mogelijk verloopt met zo min mogelijk stress. Daarnaast is het belangrijk dat risico’s zo veel mogelijk worden ingeperkt. Vooraf wordt een inschatting gemaakt van eventuele problemen waar we tijdens de anesthesie en operatie tegen aan kunnen lopen. In sommige gevallen is het wenselijk om uitgebreider onderzoek voorafgaand aan de ingreep uit te voeren. Denk hierbij aan een bloedonderzoek of een hartecho. Onze operatiekamer is uitgerust met moderne appratuur om de operatie en anesthesie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Wij hebben onder andere een beademingsapparaat, ECG en capnograaf om uw huisdier zo goed mogelijk te monitoren tijdens zijn operatie.
Dag van de operatie
Uw huisdier zal deze dag een aantal uren bij ons in de kliniek verblijven. U brengt uw huisdier op de afgesproken tijd. Dit is meestal in de ochtend maar soms ook in de middag. Voor de narcose is het belangrijk dat uw huisdier 12 uur van tevoren niets meer heeft gegeten, drinken mag nog wel. Bij honden is het belangrijk dat ze van tevoren zijn uitgelaten. Indien nodig of wenselijk, kunt u als eigenaar bij hem/haar blijven totdat hij/zij slaapt. Daarna nemen wij de zorg van u over. Na de operatie leggen wij uw huisdier in onze verwarmde opname waar we hem/haar goed in de gaten houden. Zodra uw huisdier wakker en stabiel is, mag hij/zij weer naar huis. Hoe lang dit duurt hangt af van de patiënt maar ook van de ingreep. Wij houden u die dag telefonisch op de hoogte.
Als u uw huisdier ophaalt krijgt u instructies mee waar u de eerste dagen na de operatie op moet letten en waar u rekening mee moet houden. Vaak krijgt uw huisdier ook medicijnen mee, denk aan pijnstilling bijvoorbeeld. Soms worden er controle afspraken gemaakt om het herstel in de gaten te houden.