
Laboratorium
Onze praktijk beschikt over een breed uitgerust laboratorium. Hierdoor kunnen we vaak dezelfde dag nog een bloedonderzoek of urineonderzoek uitvoeren. Zo hebben wij sneller de uitslag dan wanneer dit via een extern laboratorium loopt.
Urineonderzoek
Er zijn verschillende redenen om urineonderzoek uit te voeren. De meest voorkomende zijn problemen bij het plassen zoals pijn bij het plassen, vaker plassen en bloed bij de urine. Ook veel drinken, veel plassen of afvallen zijn redenen om urine onderzoek te doen.
Een basis urineonderzoek bestaat uit:
- Bepaling van verschillende parameters zoals de zuurgraad, het eiwitgehalte en de aanwezigheid van rode bloedcellen of glucose (suiker). Dit gebeurd door middel van een strip.
- Bepaling van het soortelijk gewicht met een refractometer. Het soortelijk gewicht zegt iets over de concentratie van de urine.
- Microscopisch onderzoek van het sediment. De urine wordt gecentrifugeerd en het bezinksel wordt onder de microscoop bekeken. Er wordt gelet op de aanwezigheid van verschillende cellen zoals rode en witte bloedcellen en cellen afkomstig van de blaaswand. Daarnaast wordt er gekeken naar de aanwezigheid van blaaskristallen.
Opvangen van urine
Urine opvangen van je huisdier is niet altijd makkelijk. Bij de hond raden we aan om een bakje eronder te houden als hij/zij plast. Er bestaan ook speciale opvangsystemen.
Bij de kat raden we aan om de kattenbakvulling te vervangen voor speciale plastic kattenbakkorrels die bij ons verkrijgbaar zijn. Hierdoor kan de kat wel graven in de kattenbak maar wordt de urine niet geabsorbeerd.
Als een dier in huis plast, mag het ook met een spuitje van de grond worden opgezogen. Dit is uiteraard minder schoon maar soms het beste alternatief als de andere methodes niet werken. Wij houden er bij het onderzoek dan rekening mee dat de urine verontreinigd kan zijn door vuil van buitenaf.
Verse urine geeft een betrouwbaardere uitslag. Daarom is het wenselijk dat de urine niet ouder is dan 2 uur. Bewaar de urine in de koelkast totdat u het naar ons toe brengt. Is de urine ouder dan 2 uur? Overleg dan met ons of het nodig is om opnieuw urine op te vangen. Bij sommige onderzoeken is het namelijk minder van belang.
Bloedonderzoek
Door middel van bloedonderzoek kunnen veel verschillende dingen worden onderzocht. De reden om bloedonderzoek uit te voeren lopen dan ook erg uiteen. Zo wordt dit uitgevoerd bij zieke dieren, maar kan het ook wenselijk zijn voorafgaand aan een operatie. Soms is bloedonderzoek verplicht voordat er met een dier gefokt wordt.
In onze kliniek kunnen de meest voorkomende onderzoeken worden uitgevoerd zoals:
- Hematologie: Dit is het onderzoek naar de verschillende bloedcellen en de aanwezig van bijvoorbeeld bloedarmoede of een ontsteking.
- Klinische chemie, T4, SDMA, Lipase: Onderzoek naar verschillende orgaanfuncties zoals de lever, nieren, alvleesklier en schildklier.
- CRP: Onderzoek naar acute ontstekingswaarde bij de hond.
- Progesteron: Van belang om het tijdstip van dekken te bepalen bij de teef.
- Fenobarbital: Deze bepaling wordt gedaan om de bloedspiegel van het medicijn fenobarbital te bepalen.
- FIV/FeLV: Van belang bij katten waarmee wordt gefokt of katten die verdacht worden van deze virusziekten.
Onderzoeken die minder voorkomend zijn worden opgestuurd naar een extern laboratorium.
Ontlasting onderzoek
Met name bij problemen met de spijvertering, is het zinvol om ontlasting onderzoek te doen. In onze kliniek kunnen de meest voorkomende onderzoeken worden uitgevoerd:
- Giardia (parasiet)
- Wormeieren (parasiet)
- Coccidiose (parasiet)
- Parvo (virus)
Ontlasting van u huisdier kunt op opvangen door het op te rapen met een plastic zakje of door het met een lepeltje in een potje te doen. Bijmenging van kattengrit kan het onderzoek bemoeilijken. Hoe schoner het wordt opgevangen, hoe beter.